Pääyhteistyökumppanit
Yhteistyökumppanit

Leijona palasi Ruokolahdelle

MEDIATIEDOTE 31.3.2010 klo 19
Julkaisuvapaa 1.4.2010

Leijona palasi Ruokolahdelle

Ruokolahden pohjoisosassa, Jukajärven ja Torsanpään välisessä maastossa on jälleen tehty leijonahavainto. Havainnon tekivät keskiviikkona 31.3. Fin5 –suunnistusviikon ratamestarit Martti Asikainen ja Teemu Korhonen ollessaan tarkastamassa tulevan suunnistusviikon neljännen kilpailupäivän kutsuvierasrastin paikkaa Kytösuon pohjoispuolella sijaitsevan Murtomäen juurella. Havainnon todenperäisyydestä ei jäänyt epäilystä, sillä Teemu Korhonen ennätti tallentamaan leijonan liikkeitä kännykkäkamerallaan.

”Leijona käyttäytyi rauhallisesti ja seurasi kiinnostuneena meidän puuhia. Lähimmillään pääsimme sitä n. 40 metrin päähän. Aikansa meitä tarkkailtuaan leijona poistui kaakkoon, Kesselinsuon suuntaan, ilmeisesti lämmittelemään turvesuon turveaumoihin. Selvästi näki, että leijona oli ollut jo pidempään alueella, sillä sen karva oli huomattavasti pidempi ja turkki tuuheampi kuin savanneilla elävien leijonien”.

Ratamestarit soittivat välittömästi petotutkija Erik Nyströmille ja lähettivät tälle valokuvat ja videoleikkeen. Nyströmin mukaan kyseessä on 100 % varmuudella ollut leijona. Petotutkija Nyström kiitteli valokuvien tarkkuutta ja niitä tutkittuaan tuli johtopäätökseen että kyseessä on ollut leijonanaaras. Leijona ristittiinkin saman tien Irmeliksi, havaintopäivän mukaan.

Ruokolahden kunnanjohtaja Vesa Jäppinen ja kunnan luottamusmiesjohto kutsuivat heti asiasta kuultuaan koolle kriisipalaverin, johon osallistuivat Fin5 –kisaorganisaation johdon ja ratamestareiden ohella Kaakkois-Suomen Rajavartiosto sekä edustajat metsästysseuroista, metsäyhtiöistä ja Luonnonsuojeluliitosta. Yhteisesti todettiin, että leijona ei missään tapauksessa saa vaarantaa jo useita vuosia valmisteltua Fin5 –suunnistusviikkoa, jolla on iso merkitys kunnan elinkeinoelämälle. Toisaalta myös leijonalle haluttiin taata turvallinen oleskelu alueella, niin kauan kuin se ei aiheuta vaaraa ihmisille. Osapuolet varautuvat muodostamaan miehitysketjun suunnistusviikon kilpailumaaston ympärille turvatakseen kilpailijoiden ja kuntoilijoiden häiriöttömät suoritukset ja turvallisuuden. Erityistä huolta kannettiin lasten turvallisuudesta.

Kaakkois-Suomen Rajavartiosto kävi asian varmistamiseksi noutamassa helikopterilla petotutkija Nyströmin paikan päälle varmistamaan jälkihavainnoista, että kyseessä todellakin on ollut leijona. Ruokolahdella ei haluttu joutua enää edellisen leijonakohun jälkimainingeissa syntyneen kyseenalaisen maineen uhriksi. Nyström tuli käyntinsä aikana entistä vakuuttuneemmaksi, että paikalla on todellakin ollut leijona. Yksi teoria leijonan ilmestymisestä jälleen Ruokolahdelle on, että eläin on v. 1992 samoilla seuduilla liikkuneen Elvi –leijonan pentu. Leijona on hyvin paikkauskollinen eläin ja esimerkiksi Afrikassa tarhaan otettujen leijonien jälkeläiset pyrkivät palaamaan entisille kotiseuduilleen vapauteen päästyään. Tämä tarkoittaisi sitä, että Elvi –leijona ei vajaat 20 vuotta sitten ollutkaan vain nopealla ohikulkumatkalla, vaan vietti enemmänkin aikaa Ruokolahden salomailla ja synnytti vierailunsa aikana nyt nähdyn Irmeli -leijonan. Irmelin ja Elvin mahdollinen sukulaisuus selviää n. kolmen viikon kuluessa, kun petotutkija Nyströmin ottamista karvanäytteistä tehtyjen dna-analyysien tulokset selviävät.

Fin5 –kisajärjestäjät ja viranomaiset ovat jatkossa tiiviissä yhteistyössä ja tiedottavat uusista havainnoista ja leijonan liikkeistä mm. näillä sivuilla. Molemmat rauhoittelevat Fin5 –suunnistusviikolle tulijoita ja vakuuttavat, että suunnistamaan voi tulla turvallisin mielin. Tiedotustilaisuus alueen asukkaille, suunnistajille ja yleisölle järjestetään Pohja-Lankilan kylätalolla torstaina klo 12. Leijonaan liittyviä kysymyksiä voi lähettää etukäteen sähköpostilla osoitteeseen: info@2010.fin5.fi

 

Videoleike ja kuva Irmeli -leijonasta

 

 

  SKVuoksilogo3                       Vaakuna värillinen (kopio)    Imatra            Muokattu vaakuna (kopio)  Ruokolahti 

Ssl vaaka (kopio)

                          Tornator nettilogo                                  ONE WAY nettilogo                                                                                                                                                                                                 

 StoraEnso nettilogo

                                                           

                                                            Pohjola                         Veikkaus