Pääyhteistyökumppanit
Yhteistyökumppanit

Kilpailuohjeet

Kilpailuohjeet pdf -tiedostona tästä.

 

 

Kilpailun säännöt
Kilpailussa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä ja näitä järjestäjän laatimia kilpailuohjeita

Organisaatio
Kilpailun johtaja                                             Antti Kanerva
Pääsihteeri, markkinointi                             Anssi Juutilainen
Kilpailutekniikka                                             Ahti Äikäs ja Jussi Ranki
Kartta ja Radat                                                Martti Asikainen ja Tapio Peippo
Kenttätoiminnat                                              Jarmo Palmu ja Jukka Nenonen
Tietotekniikka                                                  Tommi Villanen
Toimisto ja info                                               Minna Ryytty ja Tiina Pussi
Kisakylä                                                            Pertti Kanervo ja Juha Silvonen
Ruokahuolto                                                   Satu Tammela-Salopelto
Liikenne ja kuljetukset                                  Jyrki Kalenius
Turvallisuus                                                    Veikko Kovanen
Ympäristö                                                        Taina Lonka
Kilpailun valvoja (TA)                                     Unto Kanerva
Lasten ratojen valvoja                                   Hannu Myllärinen
Tuomarineuvoston puh. joht.                       Juhani Sihvone,n Navi
Tuomarineuvoston jäsen                              Liisa Veijalainen, Ms Parma
Tuomarineuvoston jäsen                              Pekka Valkonen, Kalske

1.osakilpailu, keskimatka
Ratamestari                                                    Martti Asikainen
Valvoja                                                             Risto Haikonen AntU

2. osakilpailu, pitkä matka
Ratamestari                                                   Kosti Paunonen
Valvoja                                                             Risto Haikonen AntU

3. osakilpailu, pitkä matka
Ratamestari                                                   Teemu Korhonen
Valvoja                                                            Ari Torniainen LappRi

4. osakilpailu, keskimatka
Ratamestari                                                  Martti Asikainen
Valvoja                                                            Ari Torniainen LappRi

5. osakilpailu, pitkämatka
Ratamestari                                                  Aki Kankkunen
Valvoja                                                            Kristian Liljeström Ora

Lasten radat
Ratamestari                                                 Tapio Peippo
Valvoja Hannu                                             Myllärinen JoKu

 

Piikkareidenn käyttö
Kilpailuissa sallitaan piikkarien käyttö sarjoissa (H/D21E)

Kartat ja rastinmääritteet
Jukajärven Fin5 alueen on kartoittanut Markku Pietikäinen ja kolmannen kilpailupäivän maaston osaltaan Jarmo Tonder. Stereotulkinnat alueelta on valmistanut Pertti Korhonen. Kilpailukartat on tulostanut Mapline Oy.

Lasten sarjat H/D 8-14 suunnistavat jokaisena kilpailupäivänä A4 kokoisella kartalla. Aikuisten sarjat käyttävät A3 kokoista karttaa, paitsi kolmannen ja viidennen osakilpailun pisimmillä radoilla A3S kokoista karttaa.

Kaikki kilpailukartat on valmistettu 1:10 000 mittakaavaan, käyräväli 5 m. Kilpailukarttoihin on painettu koodinumero rastin järjestysnumeron perään. Rastimääritteet on painettu karttoihin. Irralliset rastimääritteet on käytössä vain 1. lähdön kilpailijoilla. Kartat ovat muovisuojuksessa. Kilpailukarttoihin on merkitty juomapaikat ja maastossa olevat ensiapupisteet.

Tienylityskohdissa ja ponttoonisillalla on valvonta kilpailun aikana. Ponttoonisillalla juostessa on noudatettava erityistä varovaisuutta, ettei aiheuta vaaraa kanssakilpailijoille. Karttaan on merkitty kiellettyjä alueita. Niille meno aiheuttaa suorituksen hylkäämisen. Kielletyn alueen merkintöjä lähtöviitoituksen varrella on ehdottomasti noudatettava. Kilpailukarttoihin piirrettyjä, rastivälillä olevia viitoituksia tulee noudattaa. Karttoja ei kerätä maalissa pois kilpailijoilta. Muistathan, että maastoon lähtevän suunnistajan informointi tulevasta kilpailusta ei ole reilun urheiluhengen mukaista.

Kilpailunumerot
Kilpailija käyttää koko viikon samaa numeroa. Numero selviää lähtöluettelosta. Kilpailija ottaa numeronsa kilpailukeskuksen infon läheisyydessä olevalta narulta, Kilpailunumeroon on painettu kilpailijan lähtöajat, matkat lähtöihin ja emit-kortin numero. Kilpailunumero kiinnitetään taittamatta rintaan. Kadonneen tai repeytyneen kilpailunumeron tilalle tulee lunastaa infosta uusi numero 5 euron hintaan. E-sarjojen viidennen päivän kilpailussa käytetään uusia numeroita. Ne ovat saatavilla kilpailukeskuksessa.

Keltaiset liivit
Tämän vuoden Fin5 –suunnistusviikolla on käytössä keltainen johtajan liivi kaikissa E- ja A –sarjoissa. Liivit puetaan kokonaiskilpailun kärjessä olevien ylle kunkin kilpailupäivän päätteeksi kilpailukeskuksen palkintolavalla seremoniallisin menoin. Ensimmäinen ”liivitys” tapahtuu siis maanantaina 12.7. Liivitys tapahtuu sarjaryhmittäin. Aikataulusta informoidaan kuulutuksella. Kokonaiskilpailua johtava on velvollinen pitämään keltaista liiviä kilpailun aikana. Kilpailunumero kiinnitetään liivin päälle niin, että mainokset eivät peity. Keltainen johtajan liivi on henkilökohtainen ja sen saa omaksi, vaikka kokonaiskilpailun johtopaikka vaihtuisikin.

 Leimausjärjestelmä
Kilpailussa käytetään elektronista Emit-leimausjärjestelmää. Kilpailija on itse vastuussa, että hänellä on toimintakuntoinen, lähtöluettelossa mainitun numeron mukainen Emit –kilpailukortti. Tietojen muutokset 9.7.2010 mennessä info@2010.fin5.fi ja kilpailupäivinä kilpailukeskuksen infoon. Järjestäjältä vuokratun Emit –kortin voi lunastaa 10. – 11.7.2010 kisakylän infosta ja 12. – 17.7.2010 kilpailukeskuksen infosta. Kilpailukortti on palautettava vuokra-ajan päättyessä kilpailukeskuksen infoon. Vuokra on 15 euroa/viikko tai 4 euroa/päivä. Vuokra maksetaan Emit –korttia noudettaessa. Palauttamattomasta Emit –kortista veloitetaan 50 euroa. Korttiin ei saa tehdä merkintöjä eikä kiinnittää tarroja.
Kilpailukeskuksessa on opaspaalun luona mallirasti, jossa kilpailija voi testata kilpailukortin toimivuuden. Leimasimen vilkkuva merkkivalo leimatessa osoittaa kortin olevan kunnossa.

Lähtö ja lähtöviitoitukset
Kilpailija lähtee kaikissa osakilpailuissa samannumeroisesta lähdöstä. Jokaisella lähdöllä on lisäksi oma yhteistyökumppani. Lähdön numero ja yhteistyökumppanin logo on painettu kilpailunumeroon. Opastus lähtöihin alkaa kilpailukeskuksessa sijaitsevalta opaspaalulta. Opastuksena käytetään yhteistyökumppanin logoa ja lähdön numeroa. Lisäksi apuna käytetään valkoista nauhaa. Viitoitusta on noudatettava, eikä siltä saa poistua. Matkan varrella on etäisyystauluja, jotka kertovat kuljetun matkan opaspaalulta. Lähtöopastuksen varrella olevat juomapisteet ja wc:t on merkitty käsiohjelmassa oleviin lähtöpaikkojen reittipiirroksiin. Lähtöalueella, ennen lähtökarsinoita on kello, joka on kilpailuajassa. Kilpailija ottaa itse päivittäin lähtöpaikalta kilpailukorttiinsa tarkistusliuskan, kirjoittaa siihen kilpailunumeronsa ja kiinnittää sen kilpailukorttiinsa. E-sarjalaisille jaetaan irralliset rastinmääritteet lähtökarsinassa. Kaikilla sarjoilla (myös E-sarjoilla) rastin määritteet on painettu karttaan.

Lähtöjen 1-3 ohjeet

5 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan, jossa suoritetaan kilpailunumeron tarkistus.
4 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailijan kilpailukortin nollaus. Lähtö 1:ssä kilpailijat saavat irralliset rastimääritteet.
3 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Kilpailukartta on nähtävillä.
2 minuuttia ennen lähtöaikaa:
Lähtijöiden kirjaus.
1 minuutti ennen kilpailuaikaa:
Kilpailija siirtyy oman sarjansa karttalaatikon kohdalle.
Lähtöaika:
Kilpailija ottaa karttansa laatikosta ja aloittaa suunnistuksen. K-paikka osoitetaan rastilipulla ja se on joko lähtöpisteessä tai erillisessä K-paikassa viitoituksen jälkeen (lähtöpaikalla ilmoitetaan kyltillä matka K-paikalle).

5. Osakilpailu. Lähtö 1:n ohjeet
Lauantaina 17.7. on kaikilla 1. lähdön sarjoilla neljän aikaisemman osakilpailun yhteistuloksiin perustuva takaa-ajolähtö. Kilpailijoiden tulee olla lähtöalueella 10 min. ennen omaa lähtöaikaa. Kilpailukeskuksessa on uudet lähtönumerot ja rastimääritteet E-sarjalaisille. Muiden sarjojen kilpailijoiden kilpailunumeroon kiinnitetään lähtöajan ilmaiseva tarra lähtöjonoon järjestäytymisen yhteydessä.

Kokonaiskilpailua johtavat lähtevät lauantaina seuraavasti:
Lähtöjono 1: H21E 11.50, D21E 11.30, H20E 11.00, H18E 10.30, H16E 10.10, D20E 10.50, D18E 11.20 ja D16E 10.00.
Lähtöjono 2: H50A 10.00, D21A 10.30, H21A 11.00 ja H35A 11.30.
Lähtöjono 3: H45A 10.00, H55A 11.00 ja H40A 11.30.

Kilpailijat siirtyvät lähtökarsinaan lähtöjärjestyksessä (E-sarjat numerojärjestyksessä) 5 min. ennen lähtöaikaa. Takaa-ajoon lähettämistä jatketaan 30 minuuttia sarjan ensimmäisen kilpailijan jälkeen, minkä jälkeen seuraavat lähtevät väliaikalähdöllä yhden minuutin välein. Takaa-ajon lähtöajat julkaistaan perjantai-iltana klo 18 mennessä kisasivuilla sekä kilpailukeskuksen ja kisakylän tulostauluilla.

 

Lähdön 4 erityisohjeet

Rastireittisuunnistus (RR)
Käytössä on kaksi eri rastireittirataa, jotka lähtevät eri suuntiin. RR-radat kulkevat alkumatkan erillään ja yhtyvät kolmannella (RR3) rastilla. Loppumatkan kaikki RR-sarjat etenevät samaa RR-rataa. RR-ratojen viitoitus on merkitty maastoon yhtenäisellä nauhalla. Sarjoilla H/D9, H/D8 ja PerheRR alkumatka on merkitty valkoisella nauhalla. Sarjalla H/D10 alkumatka on merkitty keltaisella nauhalla. Loppumatkalla, jolla reitit kulkevat yhdessä, on viitoitus keltainen.
Karttaan RR-radan viitoitus on merkitty oranssilla viivalla. Viitoitus, jonka varrella oman sarjan rastit sijaitsevat, on kuvattu yhtenäisellä viivalla ja alkumatkan toinen viitoitus katkoviivalla.

RR-sarjoilla on mallirastin mukaiset rastit. Rasteilla leimauspukkiin on merkitty järjestysnumero ja RR-tunnus (RR1 LYHYT/PITKÄ, RR2 LYHYT/PITKÄ, RR3, RR4, RR5, RR6, RR7). Maastoon vedetystä RR-nauhasta on merkitty muutamia osuuksia näkyviin muitten sarjojen karttoihin. Nämä osuudet on merkitty RR-merkintään maastossa kahdella rinnakkaisella samanvärisellä nauhalla. Malli kyseisestä nauhan vetotavasta on nähtävillä lähtöpaikalla

RR sarjoilla mahdollisia kartanlukukohteina olevia kuviorajoja sekä suo-ojien pientareita on paranneltu etenemiskelpoisiksi kohteiksi ja uriksi. RR-reittejä on puhdistettu hakkuutähteestä ja etenemistä haittaavasta kasvillisuudesta. Ojitetuilla alueilla on reitin valinnoille osuville alueille tehty karttaan merkitsemättömiä siltoja. Puuttuva leima aiheuttaa kymmenen minuutin lisäyksen lopputulokseen. Suoritusta ei hylätä puuttuvan leiman takia.


Tukireittisuunnistus (TR)
H/D10RR sarjan viitoitus on merkitty TR-sarjojen karttaan yhtenäisellä oranssilla viivalla ja H/D9RR ja H/D8RR sarjojen viitoituksen alkuosa oranssilla katkoviivalla.
TR sarjoilla mahdollisia kartanlukukohteina olevia kuviorajoja sekä suo-ojien pientareita on paranneltu etenemiskelpoisiksi kohteiksi ja uriksi.

Muut sarjat
Seuraavilla sarjoilla ja seuraavissa kilpailuissa rastireittinauhasta osa- tai osia on merkitty kilpailukarttoihin oranssilla yhtenäisellä viivalla. Sarjoilla H/D12 toisessa, kolmannessa ja viidennessä osakilpailussa. Sarjalla H13 ensimmäisessä ja kolmannessa osakilpailussa. Sarjalla D13 ensimmäisessä, toisessa ja kolmannessa osakilpailussa. Sarjalla H/D13-14B toisessa, kolmannessa ja viidennessä osakilpailussa.
Maastoon kyseiset osuudet rastireittinauhasta on merkitty näkyviin kahdella samanvärisellä nauhalla, jotka on vedetty rinnakkain. Lähtöpaikalla on malli näin merkityistä osuuksista. Viikon aikana lasten radat ylittävät muutamana päivänä Pitkälammen ponttoonisiltaa pitkin (100 m) sekä ylittävät pohjoiseen menevän tien kolmantena ja viimeisenä päivänä. Tien ylitykset on tehtävä varovaisuutta noudattaen. RR-sarjojen teiden ylitykset on valvottu.

Toiminta lähtökarsinassa
5 min ennen lähtöaikaa:
Kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan, jossa suoritetaan kilpailunumeron tarkistus.
4 min ennen lähtöaikaa:
Sarjojen H8RR, D8RR, H9RR, D9RR, H10RR, D10RR, H12TR ja D12TR kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua mallikarttaan, johon oman sarjan rata on piirretty. Sarjojen H12, D12, H13A, D13A, H13-14B, D13-14B, H14A ja D14A kilpailijoilla on mahdollisuus tutustua mallikarttaan, johon on merkitty K-piste. Halutessaan kilpailijat saavat neuvoja järjestäjän opastajilta. Huoltajat eivät saa mennä lähtöalueelle.
3 min ennen kilpailuaikaa:
Kilpailukortin nollaus.
2 min ennen lähtöaikaa:
Sarjojen H8RR, D8RR, H9RR, D9RR, H10RR ja D10RR kilpailijat saavat kartan ja heitä opastetaan. Sarjojen H12TR ja D12TR kilpailijat saavat tutustua karttaan, missä on rata näkyvissä.
1 min ennen lähtöaikaa:
Sarjojen H12TR, D12TR, H12, D12, H13A, D13A, H13-14B, D13-14B, H14A ja D14A kilpailijat saavat kilpailukartan. RR-sarjalaiset tutustuvat itsenäisesti jo saamaansa karttaan ja rataan.
Lähtöaika:
Kilpailija aloittaa suunnistuksen. K-paikka on lähtöpisteessä.

 

Myöhästyneet kilpailijat
Myöhästynyt kilpailija ilmoittautuu myöhästynyt -kyltin luona lähdön toimitsijalle, joka tarkistaa hänen oikeutensa lähtöön. Myöhästyjä siirtyy varsinaiseen lähtöön toimitsijan ohjaamana suorittaen lähtötoimenpiteet ja lähtee maastoon luvan saatuaan häiritsemättä muita kilpailijoita.

Rastit ja leimaus
Mallirasti on kilpailukeskuksessa opaspaalun luona. Rastireittisarjojen mallirasti on lähdössä 4. Rastit on kierrettävä numerojärjestyksessä. Väärällä rastilla tehty leimaus voidaan korjata leimaamalla uudelleen oikealla rastilla.

Kielletyt alueet
Maastossa on sekä karttaan että maastoon tai ainoastaan karttaan merkittyjä kiellettyjä alueita, joille menijät hylätään. Kaikki pihamaat ja viljellyt pellot (pistemerkintä) ovat sääntöjen mukaan kiellettyjä alueita. Kielletty pelto tarkoittaa sitä, että on kiellettyä kulkea reunaojan pellon puolella. Punaisella X -merkillä merkityt tiet ovat myös kiellettyjä alueita. Kiellettyä on kulkea reunaojan tien puolella. Kilpailumaastoihin ei saa palata kilpailun jälkeen.

Maali
Viimeiseltä rastilta on viitoitus maaliin. Kilpailijan on valittava viimeisen rastin jälkeen oman lähtönsä numeroa vastaava maalikuja. Esimerkiksi lapset (lähtö 4) juoksevat maaliin neljä (4). Maaliviivalla suoritetaan maalileimaus, jonka jälkeen kilpailija siirtyy leimantarkistukseen. Jos leimauksissa on epäselvyyksiä, kilpailija ohjataan ”itkumuurille” ongelman selvittämistä ja kilpailukortin tarkistusliuskan tutkimista varten. Tarkistuksen tulos ilmoitetaan itkumuurilla. Viimeisen päivän kilpailun takaa-ajossa järjestyksen ratkaisee maalilinjan ylitys, jonka jälkeen maalileimaus on tehtävä tulojärjestyksessä. Maalit suljetaan maanantaina klo 17.30 ja muina kilpailupäivinä klo 16.30. Maalin läheisyydessä on juomavesipiste.

Keskeyttäneet
Keskeyttäneet kilpailijat tulevat maaliin ja ilmoittavat keskeytyksestä leimantarkistuksessa.

Tulospalvelu, väliaikatulosteet ja tulokset
Kunkin päivän tulokset ja viikon yhteistulos julkaistaan päivittäin kilpailukeskuksen ja kisakylän tulostauluilla ja järjestäjien kisasivuilla. Kilpailijat saavat maalissa tulosteen, josta näkyy tulostushetken mukainen tilanne kilpailussa. Väliaikatulosteiden järkevän käytön kannalta kehotetaan kilpailijoita ottamaan väliaikatulosteet vasta, kun suurin osa sarjan suunnistajista on tullut maaliin. Tuloksia koskevissa epäselvyyksissä tulee ottaa yhteys kilpailuinfoon tai itkumuurin henkilöstöön. Viralliset tulokset julkaistaan Fin5 –suunnistusviikon kisasivuilla ja SSL:n kisawebissä.

Palkinnot
Neljän ensimmäisen kilpailupäivän sarjavoittajat palkitaan tuotepalkinnoin.
Osakilpailuvoittajien palkintojen jako tapahtuu seuraavasti:
1 ja 2. osakilpailun voittajille
ke 14.7. klo 18.30 Imatralla Inkerinaukiolla Huippuliigan sprinttikilpailun ja koskinäytöksen jälkeen
3 ja 4. osakilpailun voittajille
to 15.7. ja perjantaina 16.7. kilpailukeskuksen palkintolavalla Jukajärvellä n. klo 15

Fin5 –suunnistusviikon kokonaiskilpailun palkinnot jaetaan kilpailukeskuksen palkintolavalla Jukajärvellä lauantaina 17.7. sarjaryhmittäin tulosten selvittyä. Aikataulusta ja palkittavien määrästä sarjoittain tiedotetaan kuulutuksella ja tulostauluilla.
Viidennen osakilpailun jälkeen halukkaat voivat noutaa Fin5 –muistomitalin infosta.
Fin5 –suunnistusviikolle. 25 kertaa osallistuneet palkitaan muistopalkinnolla 1. ja 2. osakilpailuvoittajien palkintojenjaon yhteydessä keskiviikkona 14.7. Imatralla Inkerinaukiolla. Noutamattomia palkintoja ei lähetetä.

Juomapaikat
Maastossa olevat juomapaikat on merkitty kilpailukarttaan.

Peseytyminen
Peseytyminen on kilpailukeskuksen läheisyydessä. Pesuaineiden käyttö on kielletty pohjavesialueen vuoksi. Opastus peseytymispaikoille alkaa opaspaalulta.

Ensiapu
Kilpailukeskuksessa on ensihoitopaikka. Lisäksi maastossa on päivittäin yksi ensiapupiste, joka on merkitty karttaan. Lähtöpaikoilta on puhelinyhteys kilpailukeskuksen ensiapuun. Tarvittaessa loukkaantunut henkilö voidaan kuljettaa maastosta kilpailukeskukseen. Ensihoitopaikan puhelinnumero on 040-8125027.

Paloturvallisuus
Avotulen teko kilpailualueelle on ehdottomasti kielletty! Mahdollisen tulipalon sattuessa on ensisammutuskalustoa saatavissa paikoitusalueelta sekä ravintolasta.

WC
WC:t on merkitty kilpailukeskuskarttoihin ja niihin on opastus opaspaalulta. Lähtöpaikkojen viitoituksien varrella on wc:t, joiden sijainnit on merkitty käsiohjelmassa olevaan lähtöpaikkapiirrokseen.

Seurateltat
Seurojen huoltoteltat saa pysyttää kilpailukeskukseen sunnuntaina 11.7.2010 klo 12 alkaen järjestäjien merkitsemille paikoille. Yöpyminen seurateltoissa on kiellettyä.

Ympäristö
Roskat on lajiteltava paikalla olevan ohjeen mukaan. Jokainen seura huolehtii oman seuraleirinsä roskien toimittamisesta lähimpään jätepisteeseen.

 

 

  SKVuoksilogo3                       Vaakuna värillinen (kopio)    Imatra            Muokattu vaakuna (kopio)  Ruokolahti 

Ssl vaaka (kopio)

                          Tornator nettilogo                                  ONE WAY nettilogo                                                                                                                                                                                                 

 StoraEnso nettilogo

                                                           

                                                            Pohjola                         Veikkaus